Sommervarmt

Det er fremdeles vår når påskeliljene stråler omkapp i hagen, men jeg såg ikveld at de første begynner å visne, så kanskje det nærmer seg sommer  8-) . «Bingeprosjektet» har ikke gjort så store framskritt, men grastorva er snudd og sønnen trilla noen trillebårlass fra komposthaugen idag.  Det blir likevel ikke ferdig til planting før i neste uke, da jeg vil ha kompostjord fra avfallsselskapet på toppen og de begynner ikke å selge før 1. juni.  Den er tilsatt sand og gjødslet til en viss standard.  Det beste er at den er godt gjødslet,  billig (betales pr tonn) og ugressfri.  Mi erfaring er at den er fin til både bed og krukker og en trenger ikke gjødsle ekstra, iallefall ikke første år.

Ekstra moro idag var at både den fylte hvitveisen og skogsymra er dukka opp igjen.  Fyllt skogsymre blomstra ikke ifjor,  og da blada er like den vanlige var det vanskelig ifjor å vite om den bare tok pause eller var borte.  Den fylte hvitveisen har jeg ikke sett igjen etter året den ble planta, og nå dukka den opp midt i storkenebben ca 20 cm fra der den ble satt i jorda.  Jeg lurer på om den kraftigvoksende lilja som kommer opp midt i ett bed, er den jeg savner en annen plass. Vet jeg har tenkt tanken at den måtte flyttes for å vises bedre, så antakelig ble det gjort også i fjorhøst :D . Alltid spennende om våren å se hva som kommer opp og event. hva som ikke tålte vinteren.  For det andre så er hukommelsen slett, så det også medfører noe spekulasjon.

I tillegg til at det overalt i og utenfor huset nå er sommerblomster og flerårige som venter på å komme i bed eller potter, har jeg vært på staudeinnkjøp da stewo var i Bodø (ett kvarter tok innkjøpet):

Iris bloudowii,  lav gul duftende Iris fra Altai

Lewisia pygmaea, dverglewisia

Arisaema amurense, kalaslektning fra Amur

Veronica gentianoide  «Variegata» , kosakkveronika

Primula baumgarteniana (wulfeniana ssp. Baumgarteniana), liten, vintergrønn og kompakt fra Karpatene

Chelone lyonii, Duehodeart fra USA

Scopolia carniolica, Galnebær (men den har ikke bær), kraftigvoksende, vårblomstrende

Gentiana makinoi, Makinosøte, japansk 50 cm høy søteart

Aconitum seoulense, koreansk hjelm, 200 cm høy?

Har fått planta Scopolia, den var på vei ut av potta på alle kanter og i blomst.  Ellers så blir det ett puslespill å finne rett plass til de andre. Noe blir rimelig stort og annet bare pusleri. Mildt sagt bare impulskjøp av typen:  det du ikke har hørt om før, det kjøpes  :lol:

Av gamle kjente er denne trufast og har forlengst  fått sin riktige plass; den trives:

Frittillaria pallidiflora

Bleikkrone, Frittillaria pallidiflora

2 comments to Sommervarmt

  • Mue spennende du har fått tak i. Gjør ingen ting om man må pusle litt for å finne plass. Det meste kan og flyttes på om det havner på feil sted.

  • Erna Kari

    Hei Signe
    Etter at du var her, har «ting» kommet opp og tettet til bedene. Ser ut som om det meste overlevde vinteren :D .
    Men når min mann sier ifra om annonsen han akkurat oppdaget, og er klar til å dra avgårde, da ligger det an til impulskjøp. :airplane:
    Så da er det fremdeles slik at noe må ut, før noe kan komme inn, for i «bingen» skal det bare være sommerblomster første året pga setting av jorda. :clover:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Arkiv