Massedød i akvariet

Torsdag ble en svært trist dag her i huset. Da de første lysa i akvariet kom på utpå formiddagen, reagerte jeg på at noe var feil. Kirurgen (fisk) svømte rart. Når lysene kommer på så blir det liv i karet litt etter litt når fiskene våkner. Men det skjedde ikke. Klovneparet var på vanlig plass oppe i et hjørne, men chromisene og de andre dukka ikke opp.Ante uråd og fikk tak i kirurgen og bettaen(marine betta) og over i vann fra det andre akvariet.
Jeg fyllte opp noen filterposer med aktivt kull og heiv i karet. Klovneparet såg litt slukøret ut, men jeg lot de få gå ifred, de er ikke lette å få tak i. Etter en tid såg jeg klovneparet friskna til og oppførte seg normalt igjen. Og tomatklovnen kom ut og såg frisk ut også. Kardinalen dukka opp og såg ikke bra ut, og jeg fikk tatt den over i bra vatn. Ellers var det ikke fisk å se.

Jeg er ganske sikker på at det som tok fisken var forgiftning og ikke sykdom, og etter som klovneparet hadde friskna til igjen, så var det sikkert kullfiltreringa som hadde hjelpt. Tok også og målte vannverdiene, men ingen ting galt med de som kunne gi noen forklaring.

Sjøpølsa ble ikke gjenfunnet. Jeg har lest om tilfeller der døde sjøpølser har forgiftet karet, så det er ikke utenkelig det kan være årsaken.

Da mannen kom fra jobb, var det å sette igang å tømme karet for koraller og stein. Vi måtte finne de døde dyrene. Siden noen steiner var limt sammen (korallim) så måtte det brekkjern til for å få ut alt. Under slikt arbeid er det bra vi har steingolv i stua som tåler litt søl.
Ingen koraller reagerte negativt og sneglene, eremittkrepsene og de to store slangestjernene kom fra det uten men. En hummmer og to krabber er også i fin form.

De tre jeg fikk tatt ut og over i bra vann, døde tilslutt.

Tilsammen 11 døde fisk: en kirurg, en dvergkeiser, en marine betta, en kardinal, rødhalen (bicolor blennie) og 6 chromiser (tre små fra i høst).

Noen av disse har vært med fra starten i januar 2005. Og spesielt bettaen og dvergkeiseren fikk ekstraforpleiing i starten (1-2 mnd)for å lære å spise maten de fikk, så det er fisker vi kjenner.

Dagens bilde er ikke klikkbart, det trenger ikke å være større. Fiskene er i en to-liters isboks.

7 comments to Massedød i akvariet

 • hajal

  Så synd å miste så flotte fiskar på den måten. Vi har og hatt akvarium (ferskvatn) og veit korleis det er når fisken stryk med, men det er slikt som skjer. Ikkje alltid så lett å finne årsak. No har vi ikkje akvarium i bruk – vi tong ein pause for å seie det slik.

 • Mari_

  Huff, så trasige greier :-( Håper det går bra med de andre akvarie beboerene. Krysser fingrene for deg.

 • Kristian

  Her gikk det noen tusen-lapper og mye tid… Huff ikke morsomt.

 • Dette var trasig. Håper du redder resterende i akvariet.

 • Erna Kari

  Nå er vi ferdig med å få alt på plass igjen. Det har vært ca 40 kg stein inn og ut et par dager. Det ble 3 store steiner til overs. De får være i sumpen.Nå er det bare å håpe at mannen i huset skal til Oslo og har tid til å kjøpe ny fisk utover våren. Ikke helt enkelt å ha saltvannsakvarie i Bodø, når en trenger noe nytt levende.

 • Nei, så trist :-( Har tenkt på saltvannsakvarie jeg også, men foreløpig får det greie seg med ferskvannsakvariene her. De yngler så voldsomt(antennemallene), at jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre.
  Håper det går greit med de andre fiskene som er igjen i akvariet ditt. Og at nye snart er på vei.
  Lykke til.

  :))

 • Ellen moland

  Huff Erna Kari dette var triste nyheter, skal prøve å komme meg en tur til dere med det første. Klem Ellen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Arkiv