Vinterblomst vann dagens kappløp

Snøen går raskt unna med vind, sol og 7-8 grader. Har fulgt med på snøsmeltingen idag og lurte på om vi fikk se iris i blomst. Iris kom fram først (helt inntil veggen) men bare knopper i dag, lengre utpå dagen kom snøklokkene frem med knopper. Overraskelsen var større når det nå tilkvelds var noe gult ytterst i bedet. Og under nedvisna stauder fra ifjor stod vinterblomsten i full flor. Såvidt vi såg litt gult, men en omgang med saksen fikk fram 12 gule. Nå har det vært kaldt og snø i lange tider, men en time uten snø og litt sol, er alt vinterblomsten trenger:

Litt pjusk etter å ha blitt befridd av visne blad og attpåtil hadde sola forsvunne for idag. Men det ble årets første blomst i hagen. Verandakasser med blomster er en annen sak, de har ikke overvintra ute. At irisen ikke ble først kan komme av at de ble gravd opp og fordelt utover (også hos naboen) ifjor. For i fjorvår stod den så tett at en ikke såg blomstene skikkelig. Irisblomster bør en se hver enkelt av, det er da den viser sin beste side.

Våren er normalt igang inne og i drivhuset. Fikk gitt bort noen potteplanter tidlig i uken, og særlig noen litt større var det kjekt at naboen hadde plass til. Her i huset er det som vanlig fullt nok på denne årstiden. Og ennå er ikke agurkene sådd og tomatene er bare 5 cm høye. Mye er satt ut i drivhuset nå etter at kulden ga seg. Av det som har overvintret i drivhuset var to potter med liljer sådd i 2008. Det var jo bare noe smått pjusk i fjor og det visna ned. Tørka ut har de også gjort noen ganger i vinter. Hadde ikke store håpet, men plutselig var det noe grønt der og denne liljen er det ihvertfall liv i:


Lilium aff. pyrenaica fra frøLilium aff. pyrenaica skal det være, og hvor lang tid det tar før en får blomster det vet jeg ikke. I andre potten har det også spiret og der skal det være en martagonlilje, den er iallefall annerledes enn denne.  Jeg er ikke flink til å passe på slike langtidsprosjekt, men denne er så kraftig nå at den kan plantes ut før høsten.

5 comments to Vinterblomst vann dagens kappløp

 • Så bra at våren har inntatt Bodø. Erantisen din er nydlig, den er min favoritt vår-blomst. I år har bare ein dukka opp her hos meg, så det må eg nok gjera noko med til hausten.

 • Flott erantis. Det er et skikkelig vårtegn.

 • Erna Kari

  Jeg prøver å hjelpe den til å finne fornuftige plasser til frøene sine. Det vil si der den ikke blir luket bort eller oppgravd av kattene. Ser ut som om den kan trives i plen også opp mot steinene som er kant i bedet. Hittil er snøen bare borte fra disse vi fann idag. Får se mer imorgen når snøen trekker seg tilbake. 8)

 • Erna Kari

  Iallefall ett vårtegn når den kommer så sent som i år. Ellers er den ofte så tidlig ute at vinteren kan komme igjen. Den tåler det og.

 • Bønna

  Så gøy at det blomstrer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Arkiv