Det spirer (litt tidlig)

Ikke lett å beregne spiretid, men kjøpte frø i fjorvinter med spiretid på 3-6 måneder. Det jeg sådde i mars er ennå ikke spirt. Det var to frø i posen(store og harde) og bare det ene ble satt i jord. Jeg tenkte derfor at det bare var å få det andre frøet i jorda også, ihåp om at det spira utpå vinteren. Denne gang med ekstra sandpapirfiling og ekstra tid i vann (3 døgn) før såing. Men tenkte egentlig at dette var fåfengt. Så da jeg sjekket potta (stod i plast oppå kjøleskapet) og såg noe som stakk opp, tenkte jeg bare at det var kommet solsikkefrø i jorda. Fuglefrø spirer overalt inne og ute, og siden det var tre spirer av ett frø, syntes det klart at solsikkefrø var kommet opp i jordbøtta..
Ved nærmere kikk såg jeg at dette ikke var solsikke, og da til PCen og finne ut hva det egentlig var jeg hadde sådd. Forklaringen er nok at jeg hadde sådd en nøtt og ikke ett frø. Nøtten skulle inneholde to frø, så det tredje er vel bonus. Det som er verre er at det skal bli ett tre som liker seg bare i varmere strøk. Neppe plass til det verken i inne elller i drivhuset.
Det kan ikke være gjennomtenkt alt man sår :blush_tb:

Her er bilde av spirene og til opplysning er frøblada større enn hos solsikken. Noe blekt uten lys. De neste blada som skal bli lange og smale er allerede kommet, vekstkraften er allerede imponerende. det er røtter til bunns i potta allerede.

Thevetia peruviana

Thevetia peruviana

De to «frøene» ble kjøpt som Cascabela thevetia, men riktig navn er nok
Thevetia peruviana
Jeg lurer bare på hvor jeg skal sette de, drivhuslysa(inne) skal ikke settes på før etter nyttår hadde jeg tenkt. Kanskje ett av lysene må i gang en måned for tidlig. Det er jo noen potteplanter som hadde hatt godt av litt ekstra lys nå i verste mørketida også.

3 comments to Det spirer (litt tidlig)

 • orchis

  Du bør gi dem ekstra lys nå i startfasen. Thevetia er ellers en grei plante å ha med å gjøre. Stelles omtrent som oleander, bortsett fra at den liker litt høyere temperatur. Gled deg til de pene blomstene!

 • Erna Kari

  Etter ett døgn under lysrørene på kjøkkenbenken er de blitt grønne og vokst mye. Jeg må vel forhandle litt med familien for å frigjort ett bord til drivhuslampen, slik at Thevetiaen og spirer av Steigenlilje kan få gode vilkår i vintermørket. Eneste oleanderen jeg visste om var de store i sydligere land, men ser at det er blitt brukt som potteplante her i landet.

 • orchis

  Det er oleanderen (Nerium oleander) fra Middelhavslandene jeg mener. Både den og Thevetia er potteplanter i Norden. Men de kan gjerne stå ute sommerstid på lune steder. Lykke til!
  Thevetia og oleander tilhører for øvrig samme plantefamilie (Apocynaceae, svalerotfamilien på norsk?), begge er svært giftige.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Arkiv